Krepitev kulturnih povezav v regiji! Vodja strokovne pisarne Polona Torkar v upravnem odboru Kooperative

Foto: Asociacija

Z veseljem sporočamo, da je naša članica Polona Torkar izvoljena v upravni odbor mednarodne mreže Kooperativa. Polona je bila izvoljena na eno izmed šestih mest v nadzornem odboru, članske organizacije mreže pa so njeno kandidaturo podprli soglasno. S tem si je zagotovila nov mandat, ki ji bo omogočil nadaljevanje uspešnega sodelovanja in zagovarjanja interesov kulturnega sektorja v regiji.

Kooperativa, ustanovljena leta 2012, je ključna mreža, ki povezuje neodvisne kulturne organizacije iz jugovzhodne Evrope. Nastala je kot odgovor na potrebo po tesnejšem sodelovanju med organizacijami iz regije, ki vključuje Bosno in Hercegovino, Črno goro, Hrvaško, Kosovo, Severno Makedonijo, Srbijo in Slovenijo. Osnovni namen Kooperative je ustvariti dolgoročne in trajnostne okvirje za sodelovanje pri kulturnih projektih ter spodbuditi izmenjavo programov med različnimi zagovorniki neodvisne kulture v regiji.

Skozi svoje delovanje Kooperativa prispeva k krepitvi zmogljivosti organizacij z izmenjavo dobrih praks, znanja in izkušenj ter aktivno zagovarja izboljšanje pogojev za delovanje neodvisne kulture. Eden ključnih ciljev mreže je tudi vplivanje na kulturne politike, ki bi sistematično izboljšale regionalno in mednarodno sodelovanje med kulturnimi organizacijami. Posebno pozornost posveča vzpostavljanju dialoga z vladami in drugimi ključnimi deležniki, da bi zagotovila trajnostne in dolgoročne rešitve za neodvisno kulturo.

Poleg projektov sodelovanja Kooperativa podpira razvoj sodobnih umetniških praks in inovativnih organizacijskih modelov, ki prispevajo k bogatitvi kulturnega življenja v jugovzhodni Evropi. Prav tako krepi kritični javni diskurz in ponuja priložnosti za regionalno sodelovanje, s čimer prispeva k raznolikosti in dinamiki kulturne produkcije v regiji. Med njenimi strateškimi cilji za obdobje 2022-2024 je tudi vzpostavitev novega sklada za izmenjavo programov, ki bo dodatno podprl različne oblike sodelovanja med organizacijami.

Poloni čestitamo za izvolitev v upravni odbor in se veselimo njenega nadaljnjega prispevka k razvoju kulturnega sodelovanja ter krepitvi neodvisnega kulturnega sektorja v naši regiji!

Deli