Enotni bančni računi za samozaposlene: Kaj storiti ob obvestilu FURS

Foto@Galerija Kapelica

Zadnje dni se na nas obrača vse več članov in drugih samozaposlenih, ki so od Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) prejeli opozorilo, da nimajo pravilno urejenega poslovnega računa. Da bi razjasnili to problematiko in pomagali pri razumevanju vaših pravic ter obveznosti, smo pripravili ta članek.

Samozaposleni ustvarjalci in kulturniki se pogosto soočajo z vprašanji glede upravljanja svojih financ. Med temi vprašanji je tudi, ali je res potrebno imeti ločen poslovni račun ali lahko za poslovne namene uporabljajo svoj osebni bančni račun. Čeprav zakon omogoča, da samozaposleni za svoje poslovanje uporabljajo osebni račun, mora biti ta označen kot poslovni račun in zaveden v davčnem registru, kjer pa se stvari pogosto zapletejo zaradi poslovnih politik bank.

Spomnimo, da je leta 2018 prišlo do sprememb, ki so pomenile obvezo po označitvi osebnega poslovnega računa, ki ga samozaposleni uporabljajo tudi kot svoj poslovni račun. FURS je letos poleti začel akcijo preverjanje izvajanja teh sprememb, posledica katere so omenjena opozorila. Banke so dolžne o poslovnih računih poročati FURS. Da bi osebni račun, ki ga samozaposleni uporablja kot poslovnega, ustrezal tem zahtevam, mora biti pravilno evidentiran kot poslovni račun. Tukaj pa se začnejo zapleti, saj so banke pri tem precej avtonomne in imajo zelo različne politike.

Informacije smo preverili na AJPES, FURS in pri Banki Slovenije in nikjer nismo dobili nedvoumnega odgovora glede ravnanja bank oziroma so slednje v svojih odločitvah pri teh vprašanjih avtonomne. Pri Banki Slovenije so nam med drugim pojasnili:

“Zakon sicer ne ločuje med različnimi oblikami transakcijskih računov, ponudbe teh (in za nadomestila za njihovo zagotavljanje) določajo banke v skladu z lastno poslovno politiko. V skladu s prvim odstavkom 192. člena ZPlaSSIED podatke AJPES sporočajo le banke, Banka Slovenije in Urad za javna plačila (UJP). Prvi odstavek 194. člena ZPlaSSIED določa, da se v javnem delu registra poleg podatkov o transakcijskih računih poslovnih subjektov vodi tudi podatke o transakcijskih računih podjetnikov in zasebnikov, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti.”

Nekatere banke se tako lahko zaradi svoje poslovne politike tako odločijo, da ne omogočajo, da bi osebni računi hkrati služili kot poslovni. Zaradi tega morajo samozaposlene osebe, ki so komitenti teh bank, kljub zakonski možnosti uporabe enotnega računa, odpreti ločen poslovni račun.

To je lahko za mnoge samozaposlene ustvarjalce, ki že tako delujejo v pogosto finančno nestabilnem okolju, dodatno administrativno in finančno breme. Stroški vodenja poslovnega računa so pogosto višji od stroškov osebnega računa, kar lahko predstavlja nepotreben izdatek, še posebej za tiste, ki imajo manjši obseg poslovanja.

Da bi se izognili nepotrebnim težavam, je zato zelo pomembno, da se samozaposleni ustvarjalci obrnejo na svojo banko in preverijo, kako je z njihovim računom. Če vam banka ob tem svetuje odprtje posebnega poslovnega računa, se pozanimajte pri vseh bankah, kje lahko dobite najbolj ugoden poslovni paket, in se odločite tudi na podlagi te informacije. S tem si lahko zagotovite najboljšo rešitev za vaše poslovanje, ob hkratnem znižanju stroškov. Za več informacij in konkretne primere, kako se različne banke soočajo s tem vprašanjem, si lahko preberete celotno reportažo Zveze potrošnikov Slovenije tukaj.

Pojasnilo, ki smo ga prejeli od FURS glede opozoril, navaja, da na podlagi izdanih opozoril zaenkrat ne bodo izrekli glob. Vendar opozarjajo, da se lahko to spremeni v prihodnjih mesecih, če samozaposleni ne bodo uredili statusa svojega računa. V preteklosti so bila opozorila zgolj informativne narave, vendar FURS zdaj vse bolj stremi k temu, da se pravila dosledno izvajajo, zato je pravočasno ukrepanje ključnega pomena.