Kulturosfera

Elektronsko glasilo društva Asociacija o kulturno političnih temah
Številka 96 | Maj 2024

Foto: Nada Žgank@Bunker

Izpostavljamo

Asociacija sprašuje, evropski kandidati odgovarjajo!

V društvu Asociacija smo v pripravi na volitve v Evropski parlament 9. 6. 2024 vsem kandidatnim listam, ki kandidirajo za mesta med evropskimi poslanci poslali seznam vprašanj o nekaterih ključnih področjih Evropske kulturne politike. Vse kandidate smo prosili, da na vprašanja strnjeno odgovorijo in jim za odgovore dali dober teden časa. Do objave članka smo prejeli odzive 9 od 11 sodelujočih list, odgovorili nam niso iz strank SDS in Vesna. Morebitne kasnejše odgovore bomo bomo sproti dodajali v članek in jih ustrezno označili. Odgovore kandidatnih list pri vsakem vprašanju objavljamo v enakem zaporedju, kot jih boste našli na svojih glasovnicah na dan volitev.

Preberi več

• Pokažimo umetnost! – Platforma ETC.

Nadaljujemo s serijo predstavitve novih in zanimivih organizacij, kolektivov in drugih skupin na kulturnem področju, ki zadnja leta bogatijo slovensko umetniško sceno. Tokrat predstavljamo ETC., platformo za predstavljanje in promocijo sodobne slovenske umetniške produkcije.

Preberi več
  • Jurij Krpan predlagan za predsednika nove sestave Nacionalnega sveta za kulturo

Vlada RS je v državni zbor poslala predlog naslednje sestave Nacionalnega sveta za kulturo in predlog za njenega naslednjega predsednika. Za to prestižno funkcijo je predlagan dolgoletni aktivni član našega društva in trenutno član Upravnega odbora društva Jurij Krpan.

• V upravnem odboru EAIPA ponovno tudi Asociacija

Na volitvah na generalni skupščini mednarodnega združenja za uprizoritvene umetnosti EAIPA pretekli mesec je bila Inga Remeta ponovno izvoljena na prestižno mesto v upravnem odboru zveze. Evropsko združenje neodvisnih uprizoritvenih umetnosti je bilo ustanovljeno leta 2018 kot krovna organizacija za združenja in interesne skupine iz vse Evrope.

• 10. Dan VID: Poti in stranpoti v pravično in dobro digitalno prihodnost

Pretekli teden je v prostorih društva potekala slovesnost ob 10. obletnici mreže NVO-VID, katere člani smo tudi v društvu. Poleg razprav in retrospektiv o delovanju povezovanja smo podelili priznanja civilne družbe za dosežke na področju vključujoče informacijske družbe ter “nagrado” digitalni kaktus za slabo upravljanje javne politike na področju digitalne vključenosti.

• SERVIS: Samozaposleni in rojstvo otroka

V zadnjih mesecih smo prejeli precej vprašanj o tem katere socialne pravice in transferji jim pripadajo v primeru rojstva otroka, kako visoko je nadomestilo za odsotnost od dela v tem primeru in kaj vse morajo urediti, da so do njega upravičeni. Zato smo pripravili prenovljen servisni članek na to temo saj pri vsem tem pogosto prihaja do zmede in napačnih odločitev, ki so pogosto plod nerazumevanja situacije.

Preberi več
  • Kritično stanje kritike!

Po sklepu upravnega odbora društva bo v prihodnjih dneh začela delovati posebna strokovna delovna skupina, ki se bo spopadla s problematiko produkcije umetniške kritike NVO, predvsem vprašanjem sofinanciranja tega področja. Povod za skupine je alarmantno stanje na tem področju, ki so ga še poslabšali rezultati nekaterih javnih razpisov v preteklih mesecih. Delovna skupina bo oblikovala strokovna izhodišča in stališča društva na podlagi katerih bom začeli dialog z odločevalci.

Servis

Mnenja

Pridružite se Asociaciji in postanite naš član!

01 434 1244 / 051 773 611 / Naslov: Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana / Sedež: Metelkova 6, 1000 Ljubljana
info@asociacija.si / www.asociacija.si

Projekt »Kulturosfera: Kultura, regijsko in razvojno«, ki predstavlja del vsebin glasila Kulturosfera, sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.