Kritično stanje kritike!

Po sklepu upravnega odbora društva Asociacija bo v prihodnjih dneh začela delovati posebna strokovna delovna skupina, ki se bo spopadla s problematiko produkcije umetniške kritike NVO, predvsem vprašanjem sofinanciranja tega področja. Povod za  skupine je alarmantno stanje na tem področju, ki so ga še poslabšali rezultati nekaterih javnih razpisov v preteklih mesecih.

V društvu smo prepričani, da je kakovostna in neodvisna kritika nujna za rast, razvoj in kvaliteto umetniške produkcije, zato nas zelo skrbi sistemsko problematičen položaj tega področja. Delovna skupina bo oblikovala strokovna izhodišča in stališča društva na podlagi katerih bom začeli dialog z odločevalci.

Upravni odbor društva Asociacija se je na rednem mesečnem sestanku maja seznanil z stanjem na področju kritike, ki ga v društvu že nekaj časa zaskrbljeno spremljamo. Neodvisna produkcija kritike je v zadnjih mesecih doživela nove pretrese in obstaja resna skrb, da bo ta panoga v Sloveniji kmalu praktično izginila.

Po mnenju članov upravnega odbora je ključna težava pomanjkljiva podpora produkciji neodvisne kritike, kjer je nujno takojšnje ukrepanje Ministrstva za Kulturo in drugih relevantnih področnih akterjev. Ob tem je potrebno poudariti, da je potrebno zagotoviti decentralizirano in neodvisno kritiko, saj samo taka lahko opravlja svojo ključno vlogo ogledala ostali umetniški produkciji.

V imenu Asociacije bova skupino koordinirali jaz in Alja Lobnik, direktorica Zavoda Maska, obe članici upravnega odbora Asociacije, ki ju lahko kontaktirate glede dela skupine.

Deli