Asociacija izobražuje! Odprta prijava na delavnice in predavanja

Slika: Asja Trost

V Asociaciji začenjamo s sklopom izobraževanj za samozaposlene v kulturi in nevladne organizacije (NVO). V izobraževalnem programu, ki izhaja iz potreb članov in izkušenj strokovne pisarne, bomo poskušali pokriti čim več pomembnih področij in kompetenc relevantnih za vaše delovanje. Izobraževanja bodo potekala hibridno – v živo na Dalmatinovi 4 in prek platforme Zoom.

Prve jesenske izobraževalne aktivnosti bodo osredotočene na davke, računovodstvo, pokojninsko ureditev ter intelektualne pravice. Prijava za prvi sklop izobraževanj je že odprta, o vseh predavanjih in delavnicah pa vas bomo tudi sproti obveščali in vas povabili k sodelovanju. Bogat izobraževalni program bomo nadaljevali tudi v leto 2025, zato spremljajte naše kanale, da boste o vseh možnostih pravočasno obveščeni!

Računovodstvo in davki za ustvarjalke in ustvarjalke – Urh Vele – 6. 11. 2024, 11:00

Kreativno udejstvovanje morate ustvarjalke in ustvarjalci urediti tudi pravno-formalno, kar zahteva številne administrativne postopke in računovodske obveznosti. Na izobraževanju, ki ga bo vodil davčni svetovalec Urh Vele, boste spoznali osnove gospodarsko-statusnega prava, pravne oblike ter administrativne obveznosti. V prvem delu bomo pregledali osnove računovodstva, v drugem pa davkov za samozaposlene ter različnih statusnih oblik (s.p., d.o.o., zavod, društvo), vrste davkov in načine obdavčevanja (normirani stroški, dejanski prihodki/odhodki). Posebna pozornost bo namenjena izpolnjevanju letnega davčnega obračuna in posebnostim za letošnji obračun. V zadnjem delu bomo odgovorili na vaša praktična vprašanja. Izobraževanje je namenjeno začetnikom na profesionalni poti ali tistim, ki želijo osvežiti svoje znanje in pridobiti uporabne informacije za gradnjo kariere na področju kulture.

Prijava

Rok za prijavo 3. 11. 2024

Upokojevanje: sistem in prihodnost – Anže Dolinar – 21. 11. 2024, 9:00

Izobraževanje bo ponudilo vpogled v delovanje pokojninskega in invalidskega zavarovanja v Sloveniji, s poudarkom na zgodovinskem razvoju in predlaganih reformah. V prvem delu bomo obravnavali nastanek pokojninskega sistema, zgodovinski pregled zakonodaje ter temeljne elemente, kot so nosilci zavarovanja, načini financiranja in prispevki. Razložili bomo izračun pokojnin, pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter dodatne pravice, kot so predčasna upokojitev in malusi. V drugem delu bomo nadaljevali z indeksacijo pokojnin, solidarnostnimi elementi sistema ter zakonodajo, ki vpliva na zavarovanje kulturnih delavcev in samozaposlenih. Predstavili bomo osnove drugega in tretjega stebra ter izpostavili posebne zakone, ki vplivajo na te skupine. Zaključili bomo s pregledom predlagane pokojninske reforme, analizirali njene možne učinke. V zadnjem delu bomo omogočili čas za razpravo in analizo praktičnih primerov ter odgovorili na vsa vprašanja sodelujočih.

Prijava

Rok za prijavo 18. 11. 2024

Temeljna pravila avtorskega prava – Urša Chitrakar – 27. 11. 2024, 11:00

Izobraževanje bo namenjeno samozaposlenim, zlasti mladim, ki želijo bolje razumeti svoje pravice na področju avtorskega prava. Cilj je udeležencem zagotoviti osnovno znanje o pravicah in njihovi zaščiti ter prepoznati, kdaj poiskati strokovno pomoč. Najprej bomo predstavili ključne pojme in načela avtorskega prava, z osredotočenjem na prenašanje pravic v pogodbah ter zaščito interesov samozaposlenih. Nato bodo udeleženci izvedeli, kaj lahko naročnik zakonito zahteva in katere pravice ostanejo pri avtorju. Izobraževanje bo interaktivno, zaključili pa ga bomo z reševanjem praktičnih primerov in odgovarjanjem na vprašanja, da se zagotovi uporabnost pridobljenega znanja.

Prijava

Rok za prijavo 23. 11. 2024


Pomemben del dejavnosti Asociacije je člane – tako samozaposlene v kulturi kot NVO – opremiti z znanji, ki članom Asociacije in drugim delavcem ter organizacijam v neodvisni kulturi lahko pomagajo razvijati in krepiti delovanje. V ta namen bomo v ob koncu 2024 in začetku 2025 izvedli obsežen sklop izobraževanj iz področij, kot so kulturna politika, poznavanje za kulturo in kulturne delavce relevantne ureditve v domačem in mednarodnem prostoru in še in še. Izobraževalni program smo pri tem oblikovali na osnovi analize potreb med člani Asociacije ter na podlagi dognanj strokovne pisarne ter vprašanj, s katerimi se pri delovanju najpogosteje soočamo. Objavljamo prvi sklop izobraževalnih aktivnosti ter vas vabimo k udeležbi! Povabljeni hkrati, da redno sledite objavam Asociacije in ne zamudite vrste izobraževalnih priložnosti, ki se bodo še zvrstile.

Izobraževalne aktivnosti so v osnovi namenjene dvem skupinam, ki jih Asociacija zagovarja – samozaposlenim ter NVO, ki delujejo v polju neodvisne kulture – in vendar smo izobraževalne aktivnosti zasnovali na način, da bodo uporabne za vse posameznike, ki delujejo v polju kulture, tiste, ki se za karierno pot v polju šele odločajo, pa tudi za državljane, ki jih vsebine zanimajo. Praviloma bodo vse aktivnosti zasnovane hibridno – v živo na Dalmatinovi 4 v prostorih ZSSS ter preko platforme Zoom -, število udeležencev pa omejeno, zato je pomembno, da se na aktivnosti prijavite pravočasno! V Asociaciji bomo prednostno mesta na izobraževanjih dodelili članom Asociacije ter posameznikom in NVO, ki delujejo v polju kulture, če pa se bodo kapacitete posameznega izobraževanja zapolnile, bomo oblikovali rezervno listo udeležencev ter si v primeru povečanega zanimanja za posamično predavanje v skladu z zmožnostmi prizadevali izobraževanje ponoviti.

Izobraževalne aktivnosti v letu 2024 začenjamo s temo, ki je za samozaposlene in druge samostojne delavce v kulturi pred začetkom koledarskega leta izjemno pomembna, to so davki in računovodstvo, ki se bo v dveh izobraževalnih sklopih področju posvetila tako v teoriji kot praksi. Ker pa je možno polje kulture bistveno okrepiti tudi skozi za sektor specifične davčne spodbude, vas opozarjamo, da bomo še letos izvedli tudi posvet na to temo, na katerem bomo premišljevali, za kaj si je na tem področju še smotrno prizadevati.

Novembra vam bomo skozi tri vsebinske izobraževalne sklope – splošna ureditev, za kulturo specifična ureditev & kako lahko na različne načine aktivno pristopite k izboljšanju položaja – ponudili potrebno znanje na izrazito perečo in pomembno temo upokojevanja, udeležili pa se boste še enega od izobraževanj na področju, za katerega se vsakokrat izkaže, da ga v neodvisni kulturi premalo poznamo – področje intelektualnih in avtorskih pravic ter z njo povezane ureditve, ki jih bomo v prvem delu naslovili v splošnem, nato pa pridobljeno znanje oplemenitili še skozi konkretne praktične primere. Za november hkrati načrtujemo tudi izobraževalne aktivnosti, ki bodo domače NVO in posameznike seznanile s prizadevanji, možnostmi, politiko, trendi in priložnostmi na ravni mednarodnega delovanja v okviru EU. Več informacij o tem kmalu.

Decembra se bomo v sodelovanju s DobroVago in Kinom Šiška izdatneje posvetili področju samozaposlenih v kulturi, s poudarkom na aktualno ureditev, postopke pridobivanja in upravljanja s statusom samozaposlenega v kulturi ter priložnostmi za razvoj področja in ureditve. Za konec leta in nato v 2025 pa načrtujemo še, da vas bomo okrepili z znanji, ki bodo pomenile krepitve vašega položaja v odnosih z javno upravo, v polju mednarodnega delovanja, povečano razumevanje ureditve delovnih razmerij, pravic, ki iz njih izhajajo in možnosti izboljšav, različnih oblik organiziranja v kulturi, raznovrstnih spodbud…Pri tem velja opozoriti, da se na Asociacijo vselej lahko obrnete s pobudo za izobraževanja na teme, ki vas še zanimajo, in sicer na info@asociacija.si ali skozi ustrezni razdelek ob prijavi na posamično izobraževalno aktivnost.

Deli