Luknja v znanju? Sodelujte pri oblikovanju jesenskih vsebinskih delavnic za kulturni sektor!

V Društvu Asociacija smo vedno v iskanju novih načinov, kako podpreti kulturno skupnost ter zagotoviti, da imajo nevladne organizacije in samozaposleni v kulturi dostop do ustreznega znanja, orodij in virov, ki jim pomagajo pri vsakodnevnem delu, dolgoročnem načrtovanju in uspešni karieri. Kot veste, je svet kulture pogosto prepleten s specifičnimi izzivi, ki segajo od upravljanja financ in davčne zakonodaje, do avtorskih pravic in specifičnosti delovnega statusa samozaposlenih v kulturi.

Jesen je čas, ko se po živahnem poletju ponovno osredotočamo na izobraževanje in pridobivanje novih veščin, zato tudi letos v Asociaciji pripravljamo niz vsebinskih delavnic, ki bodo namenjene podpori tako ustvarjalcem kot tudi ostalim kulturnim delavcem. V okviru teh delavnic bomo obravnavali različne tematike, ki so bile v preteklih letih prepoznane kot ključne za uspešno delovanje v kulturnem sektorju. Za to vas prosimo, da nam svoje predloge in ideje posredujete na info@asociacija.si.

Nekatere teme, ki smo jih že izbrali za delavnice, vključujejo:

• Računovodstvo in finančno poslovanje – S poudarkom na posebnostih nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi.
  • Davčna zakonodaja – Razumevanje davčnih obveznosti in možnosti optimizacije davčnih procesov.
  • Avtorske pravice in licenciranje – Kako zaščititi svojo intelektualno lastnino in pravilno upravljati avtorske pravice.
  • Upokojevanje samozaposlenih v kulturi – Prehod iz samozaposlenega statusa v obdobje upokojitve in kaj je pomembno vedeti pred in pri tem.
  • Finančna administracija – Praktični nasveti za uspešno vodenje financ in obvladovanje administrativnih obveznosti, predvsem za nevladne organizacije.

Čeprav so te teme že vključene v naš okvirni načrt delavnic, pa v Društvu Asociacija verjamemo, da mora izobraževalni program izhajati predvsem iz potreb in želja vas, naših članov. Vabimo vas, da s svojimi predlogi in idejami prispevate k oblikovanju še bolj relevantnega in prilagojenega programa delavnic, ki bo odgovarjal na konkretne izzive, s katerimi se soočate v svojem delovnem okolju.

Ali morda obstajajo druge teme, ki vas zanimajo, pa jih tukaj nismo omenili? Je vaše delo v kulturnem sektorju povezano z upravljanjem projektov, trženjem umetniških del ali digitalizacijo kulturnih vsebin? Vas zanimajo specifične veščine, kot so uspešno komuniciranje z javnostjo, pisanje projektnih predlogov ali sodelovanje v mednarodnih projektih? Morda imate vprašanja o zakonodaji na področju kulturne hrambe ali potrebujete pomoč pri urejanju pogodb? Karkoli vam pade na pamet, želimo slišati vaše mnenje!

Poleg tega se zavedamo, da se kulturni delavci, še posebej samozaposleni, srečujejo z nenehnimi spremembami in prilagoditvami v svojem delovnem okolju. Praktična znanja, ki vam lahko pomagajo pri vsakodnevnih izzivih, so ključnega pomena, zato želimo s pomočjo vaših predlogov oblikovati delavnice, ki vam bodo v neposredno korist in bodo nudile rešitve za resnične težave.

Vaše mnenje nam veliko pomeni! Z vašo pomočjo bomo pripravili delavnice, ki bodo kar najbolj relevantne za vaša delovna mesta in potrebe. Zato vas vabimo, da čim prej stopite v stik z nami in nam sporočite svoje predloge. Vsak prispevek bo skrbno obravnavan, saj želimo, da jesenski izobraževalni program dejansko odraža potrebe kulturnih delavcev v Sloveniji.

Svoje predloge in zamisli nam lahko pošljete na naš e-poštni naslov info@asociacija.si. Naj bo vaša ideja specifična ali splošna, bodisi tehnične ali ustvarjalne narave, bomo naredili vse, da jih, kolikor bo mogoče, vključimo v program. Verjamemo, da lahko skupaj oblikujemo izobraževalni cikel, ki bo kulturnim delavcem prinesel nova znanja in orodja, potrebna za uspešno delovanje v tem vedno spreminjajočem se svetu.

Delavnice so odprte za vse člane Društva Asociacija, prav tako pa vabimo k sodelovanju tudi širšo skupnost kulturnih delavcev in samozaposlenih. Ne glede na to, ali ste dolgoletni član ali se nam šele pridružujete, so ta izobraževanja namenjena vam, zato izkoristite priložnost, da sooblikujete vsebine, ki vam bodo najbolj koristile.