SERVIS: Samozaposleni in denarna socialna pomoč

Po podatkih raziskav, ki so se ukvarjale s socialnim položajem samozaposlenih v kulturi, se samozaposleni mnogokrat znajdejo v finančni stiski. Zadnji podatki kažejo, da skoraj polovica samozaposlenih v kulturi ne dosega prihodka, ki bi bil enak minimalni plači, skoraj ena tretjina pa pade pod prag revščine.

V tokratnem prispevku v sklopu Servisa za ustvarjalce pojasnjujemo, ali je samozaposleni v kulturi lahko upravičen tudi do socialnih transferjev, kot je denarna socialna pomoč. Za pojasnila smos e obrnili tudi na enega od Centrov za socialno delo.

Denarna socialna pomoč, ki jo je moč uveljaviti na Centru za socialno delo (CSD), se razlikuje od denarnega nadomestila za primer brezposelnosti, ki ga uveljavljate na Zavodu za zaposlovanje (za slednje morate biti registrirani kot brezposelna oseba). Denarna socialna pomoč se deli na izredno in redno denarno socialno pomoč. Pogoji za pridobitev denarne socialne pomoči so navedeni v Zakonu o socialnovarstvenih prejemkih (ZSVarPre). Denarna socialna pomoč je namenjena »zadovoljevanju minimalnih življenjskih potreb v višini, ki omogoča preživetje«. Uveljavljate jo lahko, če vaš dohodek na osebo ne dosega meje dohodkov, ki je zakonsko predpisana, in so hkrati izpolnjeni tudi drugi pogoji, določeni z zakonom. Osnovni pogoj je, da »nimate dovolj sredstev za preživetje, nimate premoženja in prihrankov, ki bi vam omogočali preživetje, in aktivno rešujete svojo socialno problematiko«.

Samozaposleni v kulturi se lahko za denarno socialno pomoč prijavijo kot delovno aktivne osebe, ki opravljajo dejavnost, saj so v kontekstu delovno-pravne zakonodaje obravnavani kot samostojni podjetniki. Nikjer ni zavedeno, da samozaposleni v kulturi ne bi bili upravičeni do denarne socialne pomoči. Pridobitev te pomoči je za samozaposlene načeloma možna tudi zaradi zagovorniških aktivnosti, pri katerih je v preteklosti ključno vlogo odigralo Društvo Asociacija. Na našo pobudo je namreč ustavno sodišče razsodilo, da so fiktivni dohodki, ki so se pred tem avtomatsko pripisovali vsem samozaposlenim, diskriminatorni.

Glede upoštevanja dohodka iz dejavnosti so nam na Centru za socialno delo Ljubljana – Enota Ljubljana Center (CSD) pojasnili, da 14. člen Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS) določa naslednje:

  • Če oseba dejavnost šele začne opravljati, se kot njen mesečni dohodek iz dejavnosti upošteva dohodek v višini 75 % bruto minimalne plače.
  • Ne glede na to lahko oseba izpodbija zakonsko domnevo upoštevanja dohodka v višini 75 % bruto minimalne plače tako, da dokazuje, da izkazuje dohodek iz dejavnosti v višini, različni od 75 % bruto minimalne plače.
  • Če oseba zaradi bolezni, invalidnosti ali drugih osebnih okoliščin, na katere ni mogla vplivati, ne more obdelovati kmetijskih oziroma gozdnih zemljišč, se šteje, da dohodka iz te dejavnosti ni oziroma ni bilo.

To pomeni, da se upošteva 75 % bruto minimalne plače, dokler samozaposleni ne opravlja dela celo koledarsko leto in je znan dohodek iz dejavnosti na letni ravni. Vlagatelj lahko vedno dokazuje z računovodskimi listinami, da je dejanski dohodek iz dejavnosti v drugačni višini, kot je domneva o 75 % bruto minimalne plače.

Pomembno je omeniti, da so tudi zaposlene osebe upravičene do denarne socialne pomoči, če se ugotovi, da njihovi prihodki ne dosegajo minimalnega dohodka za osebo ali družino. Dokazila o prihodkih samozaposlenih se izkazujejo bodisi z letnim poročilom o dobičku za preteklo leto, bodisi z računovodskimi dokazili o dobičku v obdobju treh mesecev pred vložitvijo vloge.

Kljub temu pa v praksi le redkim samozaposlenim uspe pridobiti socialno pomoč. Vloge so pogosto zavrnjene zaradi zahteve, da mora oseba, ki zaprosi za pomoč, aktivno reševati svojo socialno problematiko. Vztrajanje v statusu samozaposlenega kljub majhnim dohodkom se pogosto obravnava kot nereševanje socialne problematike. To pomeni, da ima oseba načeloma večje možnosti za pridobitev socialne pomoči, če prekine s samozaposlitvijo in se kot brezposelna oseba prijavi na Zavod za zaposlovanje.

Če menite, da ste upravičeni do prejemanja denarne socialne pomoči, vam svetujemo, da svojo situacijo predstavite na pristojnem Centru za socialno delo. Tam vam bodo natančneje pojasnili, ali glede na vaš status, prihodke in druge kriterije izpolnjujete pogoje za prejemanje te pomoči.

* Nazadnje posodobljeno besedilo v avgustu 2024.

Deli