Uredba potrebna prenove, a spremembe morajo biti jasnejše

Foto: Nada Žgank@Bunker

V društvu Asociacija smo ob koncu javne razprave o predlogu sprememb Uredbe o samozaposlenih v kulturi na Ministrstvo za kulturo oddali naše komentarje, ki so plod večtedenskega dialoga z člani društva in drugimi deležniki nevladne kulture. Besedilo sprememb je dostopno tukaj, celotno besedilo našega odziva pa lahko preberete tukaj.

Spremembe po našem mnenju prinašajo prepotrebno prenovo sistema samozaposlenih in stopajo na pravo pot uveljavljanja večjih socialnih in drugih pravic za ta pomemben element slovenske neodvisen kulture. A hkrati številne nenatančnosti in pomanjkljivosti zmanjšajo učinkovitost nove zakonodaje, ki mi mestoma lahko delovala celo škodljivo. V našem predlogu smo poleg nekaj vsebinskih predlogov, predlagali nekaj ključnih sprememb, ki bi večje nejasnosti v predlaganem dokumentu odpravile. 

V Društvu Asociacija se odzivamo na predlog sprememb Uredbe o samozaposlenih v kulturi, objavljen 12. junija 2024 na spletnih straneh Ministrstva za kulturo in portalu e-demokracija. Predlog uredbe uvaja pomembne rešitve, ki lahko izboljšajo položaj samozaposlenih v kulturi, vendar menimo, da nekatere segmente ne opredeljuje dovolj natančno.

Ocenjujemo, da bi predlog z določenimi spremembami lahko bistveno izboljšal socialne pravice, karierni razvoj in gmotni položaj samozaposlenih v kulturi. Predlagatelje pozivamo, da pripombe vključijo tudi v Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo.

Položaj samozaposlenih v kulturi je nezavidljiv, ureditev pa zastarela in neustrezna. Zato pozivamo državo in ministrstvo, naj prenovita zakonodajo in ureditev na način, da okrepita socialne pravice samozaposlenih, zagotovita ustrezno vrednotenje kulturnega dela in pogoje za profesionalizacijo samozaposlenih v kulturi.

Obenem opozarjamo na alarmantno stanje financiranja kulture iz javnih sredstev, kar negativno vpliva na delovanje in finančno stabilnost samozaposlenih v kulturi. Pozdravljamo napore za izboljšanje socialnega položaja samozaposlenih, vendar je nujno, da država zagotovi potrebna sredstva za izvedbo reform.

Uredba o samozaposlenih v kulturi ureja pogoje in postopek vpisa posameznikov v razvid samozaposlenih v kulturi pri Ministrstvu za kulturo ter pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna. 

Vključuje določila o:

  • Pogojih za vpis v razvid samozaposlenih, ki so v njej natančneje opredeljeni.
  • Postopek vpisa in izbrisa iz razvida in o organih vključenih v postopke povezane z vpisom in izbrisom.
  • Pravici do plačila prispevkov za socialno varnost za katere lahko zaprosijo Samozaposleni iz državnega proračuna, če njihovo delo predstavlja izjemen kulturni prispevek ali prispevek k razvoju deficitarnih poklicev.
  • Dohodkovnem cenzusu, ki določa dovoljen finančni položaj samozaposlenega, da je lahko upravičenec do plačila prispevkov s strani ministrstva
  • Vsebina in dokazila vloge za priznanje pravice do plačila prispevkov: Vloga mora vsebovati dokazila o izjemnem kulturnem prispevku, dohodninske odločbe, in druge ustrezne dokumente.
  • Uveljavljanju pravice do plačila prispevkov in administrativnih postopkih, ki jih morajo samozaposleni vsako leto opraviti za uveljavljanje pravice.

Poleg omenjenega uredba vključuje tudi zelo pomembne priloge, ki natančneje določajo specializirane in deficitarne poklice ter podrobne kvantitativne in kvalitativne kriterije za ocenjevanje kulturnih prispevkov.

Kot so v spremni besedi ob vložitvi predloga zapisali na ministrstvu, je ekonomski položaj samozaposlenih v kulturi zaskrbljujoč, s čemer se v društvu strinjamo. Analiza Finančne uprave Republike Slovenije za leto 2021 kaže, da 37 % samozaposlenih v kulturi zasluži manj od bruto minimalne plače, 80 % pa manj od bruto povprečne plače v Sloveniji. Predlagane spremembe po besedah ministrstva predstavljajo prvi del širše reforme statusa samozaposlenih v kulturi. Ključna sprememba uredbe je uvedba štirih kariernih razredov, ki bodo samozaposlenim zagotavljali večjo socialno varnost skozi različna življenjska obdobja.

Deli