Urška Jež predlagana za članico Upravnega odbora Prešernovega sklada

Vlada Republike Slovenije je članico urpavnega odbora Društva Asociacija in dolgoletno delavko v nevladni kulturi Urško Jež predlagala za eno izmed članic Upravnega odbora Prešernovega sklada. Njen predlog zdaj čaka na potrditev s strani Državnega zbora, kjer pa smo v društvu prepričani v njeno potrditev.

Dosedanjemu upravnemu odboru se mandat izteče septembra letos, ko bo začela delovati nova sestava. Upravni odbor, ki ga sestavlja 15 članic in članov, imenuje Državni zbor na podlagi predloga Vlade Republike Slovenije za obdobje štirih let.

Prešernov sklad je odgovoren predvsem za podeljevanje najvišjih državnih priznanj na področju kulture. Vsako leto objavi javni poziv za predloge kandidatov za Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada do konca marca za naslednje leto. Kandidate za ta najvišja priznanja na področju umetnosti lahko predlagajo tako fizične kot pravne osebe iz kulturnega sektorja.

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada, imenovane po slovenskem pesniku Francetu Prešernu, predstavljajo najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Prve nagrade so bile podeljene leta 1947 ob kulturnem prazniku, ustanovitev nagrad pa je formalno določil zakon leta 1955. Nagrade se podeljujejo za izjemne dosežke v umetniških delih, razdeljene pa so na Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada.

Nadaljnje zakonske spremembe so postopoma prilagajale število nagrad, trenutno pa je zakonsko omejeno na največ dve Prešernovi nagradi in največ deset nagrad Prešernovega sklada. Nagrade podeljujejo tudi fakultete in umetniške akademije Univerze v Ljubljani, kjer se študentom podeljujejo študentske Prešernove nagrade in univerzitetne Prešernove nagrade za izjemne dosežke v umetnosti in znanosti.

Deli